субота, 6. април 2013.

ИЗДАЊЕ “ПРОЛЕТКУЛТА” - ИНТЕРВЈУ СА СТАЉИНОМ


У склопу обележавања 133 годишњице рођења Јосифа Висарионовича Џугашвилија – Стаљина, класика научног социјализма и дугогодишњег лидера Совјетског Савеза едиција „Пролеткулт“ је објавила своје прво издање, публикацију под називом „Интервју са Стаљином“.

Реч је о разговору који је са Стаљином 1934. године водио познати британски писац X.Г.Велс који је објављен у форми интервјуа од стране „Интернатионал публицатионс“ издавачке куће Комунистичке партије Сједињених Америчких Држава (CPUSA) а саставни је део познатог Стаљиновог дела „Питања лењинизма“ које је између осталих преведено и на српскохрватски језик.

Два су основна разлог због којих се едиција „Пролеткулт“ одлучила да објави интервју који је Стаљин дао Велсу. Најпре, тај интервју представља објективан исказ о вођи совјетског и међународног пролетаријата од стране једног аутора са запада, што је чињеница која сама по себи представља изузетан раритет у издавачкој делатности на нашим просторима. Други важан разлог је актуелност текста који је забележен у тренутку дубоке системске кризе капитализма и њених последица које су се осећале тридесетих година прошлог века, те се кроз интервју може закључити у којој мери се капитализам данас суочава са истим непремостивим проблемима, како их карактерише и какво нам решење за њих износи Стаљин.

Сви заинтересовани да дођу до публикације могу да се јаве на број телефона: 064/ 915-4433 или на мејлове: nkpj.proletkult@gmail.com, skoj@neobee.net, int_skoj@yahoo.com и int_nkpj@yahoo.com


O ПPОЛЕТКУЛТУ


Пролетерска култура за пролетерске масе

Едиција Пролеткулт је едукативно-информациони издавачки пројекат, који се спроводи под покровитељством Нове комунистичке партије Југославије (НКПЈ).
Циљ Пролеткулта је објављивање револуционарних и других прогресивних публикација. На тај начин Пролеткулт жели да промовише вредности комунистичког, радничког и антифашистичког покрета као и да чува тековине Народно-ослободилачке партизанске борбе и социјалистичке револуције извојеване у Другом светском рату на простору Југославије. У том смислу Пролеткулт наступа под својом девизом „Пролетерска култура за пролетерске масе“.
Зарад едукације и информисања мислећих правдољубивих људи на простору наше социјалистичке домовине Југославије, коју је разбио западни империјализам уз помоћ домаће пете колоне, Пролеткулт објављује издања класика научног социјализма али и свих других комунистичких и прогресивних аутора који заступају идеје правде, једнакости и солидарности које се могу остварити једино изградњом социјализма и комунистичке перспективе. У том смислу Пролеткулт промовише револуционарни, комунистички, марксистичко-лењинистички, антиимперијалистички, антифашистички, социјалистичко-патриотски, про-југословенски и раднички публицистички опус у коме су подједнако заступљена како научна тако и уметничка књижевна дела. Прво издање Пролеткулта, „Интервју са Стаљином“ који је водио чувени британски писац Х.Џ. Велс објављено је у децембру 2012. године. Седиште Пролеткулта је у Београду.
У оквиру публицистичког деловања Пролеткулта, обједињено је и издавање листова „Нови комунист“ и „Гласник СКОЈ-а“.
„Нови комунист“ је орган Централног комитета Нове комунистичке партије Југославије (НКПЈ). У складу са Лењиновом дефиницијом шта представља комунистички лист, „Нови комунист“ је не само масовни информатор већ и масовни пропагатор и агитатор комунистичких идеја. Први број „Новог комуниста“ изашао је у марту 1997. године а први главни уредник листа био је Александар Јовановић. Редакција листа је у Београду.
„Гласник СКОЈ-а“, је орган Централног комитета Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ). „Гласник СКОЈ-а“ је масовни информатор, агитатор и пропагатор омладинских револуционарних комунистичких идеја. Први главни уредник листа био је Иван Павловић, а прво издање „Гласника“ је изашло у децембру 1998. године.
Редакција „Гласника СКОЈ-а“ је у Београду.