субота, 6. април 2013.

ИЗДАЊЕ “ПРОЛЕТКУЛТА” - ИНТЕРВЈУ СА СТАЉИНОМ


У склопу обележавања 133 годишњице рођења Јосифа Висарионовича Џугашвилија – Стаљина, класика научног социјализма и дугогодишњег лидера Совјетског Савеза едиција „Пролеткулт“ је објавила своје прво издање, публикацију под називом „Интервју са Стаљином“.

Реч је о разговору који је са Стаљином 1934. године водио познати британски писац X.Г.Велс који је објављен у форми интервјуа од стране „Интернатионал публицатионс“ издавачке куће Комунистичке партије Сједињених Америчких Држава (CPUSA) а саставни је део познатог Стаљиновог дела „Питања лењинизма“ које је између осталих преведено и на српскохрватски језик.

Два су основна разлог због којих се едиција „Пролеткулт“ одлучила да објави интервју који је Стаљин дао Велсу. Најпре, тај интервју представља објективан исказ о вођи совјетског и међународног пролетаријата од стране једног аутора са запада, што је чињеница која сама по себи представља изузетан раритет у издавачкој делатности на нашим просторима. Други важан разлог је актуелност текста који је забележен у тренутку дубоке системске кризе капитализма и њених последица које су се осећале тридесетих година прошлог века, те се кроз интервју може закључити у којој мери се капитализам данас суочава са истим непремостивим проблемима, како их карактерише и какво нам решење за њих износи Стаљин.

Сви заинтересовани да дођу до публикације могу да се јаве на број телефона: 064/ 915-4433 или на мејлове: nkpj.proletkult@gmail.com, skoj@neobee.net, int_skoj@yahoo.com и int_nkpj@yahoo.com


Нема коментара:

Постави коментар